Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Koláč z kysnutého (drožďového) cesta s aróniou

napísal/a , počet videní: 598

Vlastná tvorba-aroniový kysnutý koláč s posýpkou. Aronia čiernoplodá je krík, neuveriteľne každoročne úrodný. Arónia má liečivé účinky pri ochoreniach srdca, štítnej žlazy, žalúdka atď. Plody majú trpko-sladkú príchuť.

Potrebujeme
250 g polohrubá múka
12 g droždia
1 žltok
35 g práškový cukor
35 g tuk (maslo, olej, sadlo)
1.5 dl mlieko
1/4 balíčekvanilkový cukor
1/4 ?L sol
1/2 kscitronová kôra
400 g arónia
1 hrsťkryštalový cukor
20 porcií 60 minút prípravy 30 minút varenia / pečenia

Postup

V miske rozmiešame droždie s 1 ČL cukru.Potom pridáme 2 PL múky a dve PL vlažného

mlieka. Premiešame a necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, pridáme kvások,

teplé mlieko so žltkom, soľ, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec

pridáme tuk (maslo, olej, rastlinný tuk, sadlo)

a vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí

rozvaľkáme, dáme na vymastený plech a na to poukladáme guličky arónie premiešané s kryštalovým

cukrom (s cukrom premiešať tesne pred tým, než ich dáme na cesto). Na vrch koláča

dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky.

Na posýpku dáme mletú škoricu pre lepšiu

vôňu. Pre zlepšenie chuti je možné primiešať k arónii odkostkované rozpolené

slivky.




Komentáre