Vaše rady a tipy > Dom a záhrada

Ako najlepšie dochutiť mäso

napísal/a Hamé, počet videní: 1836

Správne dochutiť grilované mäso rozhodne nie je maličkosť a častokrát rozhoduje o tom, či si ho naši hostia zaradia do šedého priemeru grilovačiek, alebo ho budú opomínať na každej ďalšej!

Hotové mäso môžeme pred podávaním ešte dochutiť soľou a čiernym korením. Profesionálni kuchári pritom používajú hrubú soľ, ktorá sa na mäse tak netaví a nevysušuje ho, a čerstvo namleté alebo natlčené čierne korenie. To je oproti tomu z vrecúška viac aromatické. K mäsu sa potom výborne hodí čerstvý biely alebo tmavý chlieb.

K pravej gril party neodmysliteľne patria aj rôzne druhy omáčok, s ktorými sa mäso podáva. Pre tých, ktorí nemajú čas alebo chuť si pripravovať vlastnú, je tu bohatá ponuka už hotových omáčok. Vybrať si spomedzi nich môžeme podľa druhu mäsa, ktoré podávame. Z ponuky OTMA Gurmán sa odporúča:

 K rybám sa výborne hodí ľahko pikantná Baskická omáčka s čiernym korením.

 K bravčovému a hovädziemu mäsu, ale aj ku grilovaným klobáskam možno odporúčať klasickú Barbecue omáčku alebo Omáčku s chrumkavou cibuľkou a cesnakom. Kto má rád pálivejšie jedlá, môže vyskúšať Diabolskú omáčku.

 Zverinu si potom možno len ťažko predstaviť bez brusníc – Brusnicová omáčka s chilli mäso nielen krásne zvýrazní, ale dodá mu aj výnimočnú chuť.

Pri dochucovaní jedál by sme nemali zabudnúť ani na tých najmenších jedákov. Tí majú často radšej odlišné chute ako dospelí a vystačia si s klasickými kečupmi. V obchodoch možno nájsť kečupy jemné i ostré, s korením i zeleninou a dokonca aj výrobky ušité deťom doslova na mieru. Detský kečup od OTMY je bez konzervantov, so zníženým obsahom soli a octu, a vďaka šikovnému obalu a jednoduchému dávkovaniu s ním deti na tanieri vykúzlia doslova umelecké diela.

Prepečenosť mäsa spoznáme podľa toho, keď do neho zatlačíme prstom a porovnáme so svojou rukou. Zľahka stlačíme palec a ukazovák a zatlačíme si prstom druhej ruky do svalu pod palcom. Pokiaľ tuhosť mäsa zodpovedá napnutiu tohto svalu, je mäso „rare“, teda krvavé. Keď to isté zopakujeme s palcom a prostredníkom, je mäso „medium rare“, s palcom a prstenníkom potom je „medium“, alebo stredne prepečené, a s palcom a malíčkom potom „well done“.



Komentáre