Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Makový koláč

napísal/a , počet videní: 1323

Kysnutý makový koláč je na prípravu veľmi jednoduchý. Výborne sa hodí na raňajky, alebo na desiatu s mliekom.

Potrebujeme
400 gpolohrubá múka
20 g droždie
100 gpráškový cukor
2 dlmlieko
50 gmaslo
1 ksžĺtok
štipka soli
200 gzomletý mak
50 gkryštálový cukor
40 gvanilkový pudingový prášok
400 mlmlieko
1 ksžĺtok na potretie
8-16 porcií 30 minút prípravy 20 minút varenia / pečenia

Postup

Do múky pridáme kvások (droždie rozmiešané s cukrom a troškou múky v teplom mlieku), žĺtok, roztopené maslo a štipku soli. Vypracujeme cesto a necháme ho prikryté na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.

Uvaríme si hustý vanilkový puding a zmiešame ho s mletým makom a cukrom.

Cesto rozdelíme na 2-3 časti, rozvaľkáme do kruhu a rozotrieme hrubú vrstvu makovej plnky ( na spodok môžeme rozotrieť aj akýkoľvek lekvár). Okraje potrieme žĺtkom a necháme asi 20 minút vykysnúť.

Koláče pečieme pri 150°c asi 20 minút.




Komentáre