Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Domáci trdelník

napísal/a , počet videní: 1285

Tento recept som našla na internete, zaujal ma hlavne tým, že si ho mnohé žienky chválili, nie je pracný a výsledok chutí ako trdelník :)

Potrebujeme
400 gpolohrubá múka
2 ksžĺtky
100 gmaslo
50 gmaslo na potretie a náplň
60 gpráškový cukor
1 ksdroždie
2 dclmlieko
4 ksškoricový cukor na náplň
1 štipkasoli
12 porcií 60 minút prípravy 25 minút varenia / pečenia

Postup

Kvasnice rozmiešame s troškou cukru(rozpustia sa). Pridáme trochu vlažného mlieka a polohrubej múky. Cez misku prehodíme utierku a necháme 10 minút vykysnúť.

Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme zvyšok surovín a vypracovaný kvások.

Cesto prepracujeme a miesime dovtedy, kým sa prestane lepiť.

Chvíľku to síce trvá, ale potom je naozaj cesto hladké a nelepí sa po stranách misky.

Do hrnca si pripravíme asi 50g masla, škoricový cukor a necháme maslo rozpustiť.

Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na čo najtenší plát, ktorý potrieme asi 2/3 zmesi z masla a škoricového cukru.

Zrolujeme ako klasický závin.

Ostrým nožom rozrežeme od vrchu až po koniec.

Hore cesto ostáva spojené, dole sa rozreže až po koniec.

Vzniknuté dva pásy cez seba prepletieme, na konci spojíme do kruhu a položíme na plech na hodinu dokysnúť.

Pečieme na 180 stupňoch, 25 minút - do zlata. Po upečení stačí potrieť maslom, alebo pocukrovať práškovým cukrom, no môžme použiť aj zvyšnú náplň. Plnka môže byť podľa chuti :)




Komentáre