Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Jablková štrúdľa z lístkového cesta

napísal/a , počet videní: 13868

Jablková štrudľa z lístkového cesta je výborný koláčik, ktorý sa dá urobiť jednoducho a niet na ňom čo pokaziť. Jablková štrudľa výborne chutí aj s vanilkovou zmrzlinou. :)

Potrebujeme
1 balenie listkove cesto (cca 800g)
1 kgjablka
1/2 hrnčekpráškový cukor (90g)
1 kscitron
1/2 hrnčekhrozienka (100g)
1/2 hrnčekstrúhanka (70g)
1 PLrum
1 balenievanilínový cukor
1/2 hrnčeksekané mandle (80g)
1/2 hrnčekkryštálový cukor (120g)
1 ksmaslo (125g)
1 balenie mletá škorica
10 porcií 20 minút prípravy 50 minút varenia / pečenia

Postup

Plnka: jablká ošúpeme, vykrojíme z nich jadro a nakrájame nožom na drobné kúsky alebo nastrúhame na strúhadle. Hrozienka umyjeme a polejeme rumom. Citrón dobre umyjeme, osušíme a nastrúhame z neho kôru. Dužinu z citróna vytlačíme a pokvapkáme ňou nastrúhané jablká. K jablkám pridáme citrónovu kôru, práškový a vanilínový cukor, hrozienka, škoricu a sekané mandle. Zmes dobre premiešame. Zhruba 2/3 masla rozpustíme na panvici, pridáme kryštálový cukor,strúhanku a zľahka opečieme.

Lístkové cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžníka a jemne posypeme múkou. Vnútornú plochu cesta (zhruba 2-3 cm od okraja) posypeme opraženou strúhankou. Na strúhanku rovnomerne pridáme jablkovú plnku. Okraje cesta ( kratšie strany ) trocha preložíme dovnútra cez plnku aby nám nevypadavala.

Plech vyložíme papierom na pečenie. Štrúdľu pomaly zvinieme cez plnku a potom preložíme na plech tak, aby bol spoj na spodnej strane štrudle. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov.

Štrudľu z vrchu jemne popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry asi na 50 minút. Rozpustíme si zvyšok masla a štrudľu ním počas pečenia niekoľko krát pretrieme.




Komentáre