Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

Slivkové rožteky

napísal/a , počet videní: 69

Potrebujeme
400 gmletého maku
400 mlmlieka
440 gslivkového lekváru od Hamé
3 lyžicekrupicového cukru
1 lyžičkaperníkového korenia
2 lyžicenastrúhaného perníka
3 lyžicerumu
400 ghladkej múky
1 kssmotany na šľahanie
1 ksrastlinného tuku alebo masla
1 ksžĺtok
práškový cukor na obaľovanie
vanilkový cukor na obaľovanie
10 porcií 60 minút prípravy 20-30 minút varenia / pečenia

Postup

Do preosiatej múky nastrúhame rastlinný tuk alebo maslo, pridáme šľahačku a žĺtok. Vypracujeme cesto a odložíme ho do chladničky.

Mletý mak povaríme s mliekom (asi 10 minút). Potom pridáme slivkový lekvár, cukor, perníkové korenie, perník a rum (môžeme aj vynechať). Hotový zmes necháme vychladnúť.

Cesto rozdelíme na 8 dielov a postupne vaľkáme na kolieska s priemerom asi 25 cm. Každé koliesko rozdelíme asi na 8 rovnakých častí. Na širšiu stranu položíme kôpku lekváru a cesto zvinieme do rožteka, ktorý jemne ohneme. Rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme na 175 stupňoch asi 20 – 30 minút, kým sa nezačnú rožteky sfarbovať do zlatista.

Ešte vlažné ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.




Komentáre